tiistai 14. helmikuuta 2017

Koneistuksen opiskelija taitajakilpailujen finaaliin

Sain eilen iloisen tiedon, että Sastamalan oppilaitosten kone- ja metallialan opiskelija Samuli Saarela on selvittänyt tiensä semifinaaleista finaaliin. Onnittelut Samulille ja kiitokset ohjaaville opettajille.

Lisää liikettä, enemmän energiaa

Let's move it - hankkeen ajatuksena on saada opiskelijat liikkumaan. Tavoitteena on, että liikutaan enemmän ja istutaan vähemmän. Ammatillisen koulutuksen työn opetuksessa tämä toteutuu kuin itsestään, mutta teoriatuntien aikana voimme ko. asiaan kiinnittää huomiota. Kukin opettaja voi pyrkiä tavoitteeseen sopivaksi katsomalla tavalla. Myös opiskelijat voivat ideoida  erilaisia toimintatapoja. Jokainen meistä tietää hyvinvoivan yhteisön olevan kaikkien opiskelijoiden ja aikuisten etu. Tätä edesauttaa kun opiskellaan toimimalla, tauotetaan istumista ja aktivoidaan opisklelijoita työpäivien aikana. Opiskelijoita kannustetaan tekemään myös aktivoivia valintoja vapaa-ajalla. Toivon, että saamme hankkeesta kipinän muuttaa Sastamalan ammatillisten oppilaitosten toimintakulttuuria liikkuvampaan suuntaa eli Let's move it.

maanantai 13. helmikuuta 2017

Työvoimaa tarvitaan kasvualoille

Nokian Uutisten Jussi Rakkolainen oli selvittänyt opetushallituksen raporttia osaamis- ja koulutustarpeiden ennakoinnista. Hän uutisoi asiasta seuraavaa. Raportin mukaan ammatillisen koulutuksen tarve painottuu aloille, joilla tarvitaan uutta työvoimaa korvaamaan eläkkeelle siirtyviä. Valtakunnallisesti poistuman ennakoidaan olevan vuosina 2012-2030 noin 1,1, miljoonaa henkeä. Se on 47% vuoden 2011 työllisten määrästä. Ammatillisen koulutuksen suorittaneiden osuus uuden työvoiman tarpeessa on hieman yli puolet. Toisin sanoa ammatillisen koulutuksen suorittaneiden työpanosta tarvitaan jatkossa suhteellisesti enemmän työvoiman korvaamiseen kuin kasvualojen työvoimatarpeen tyydyttämiseen. Tulevaisuuden kasvualoina nähdään valtakunnallisesti tarkasteltussa erityisesti liike-elämän palvelut sekä sosiaali- ja terveysala. Kasvavana alana pidettiin erityisesti energiaklusteria, mutta myös liikenne- ja energiaklusteri nousi esille.

maanantai 6. helmikuuta 2017

Positiivista pöhinää, Sastamalan oppilaitosten opettajat koolla

Tänään kokoonnuimme yhteiseen koulutusiltapäivään Vammalan ammattikoulun auditorioon. Hankepäällikkö esitteli kuntayhtymän hankkeita, käsittelimme uudet ohjeistukset ja keskustelimme virkavastuusta. Hankkeista tarkemmin esillä oli OTTO -hanke. Koulutuspäälliköt kertasivat arviointiin liittyviä asioita ja liikunnan opettaja esitteli Let's move -hankkeen ja liikutti meitä mukavalla breikkijumpalla. Iltapäivän lopussa saimme etä -yhteyden Jyväskylän ammattiopiston Hanna Rajalaan, joka alusti KOSKI -järjestelmästä. Hän on KOSKI -järjestelmän ohjausryhmän jäsen. Alustusten lomassa tuli esiin asia jos toinenkin. Mielestäni mukava ja osaamista lisäävä iltapäivä positiivisessa hengessä.

torstai 2. helmikuuta 2017

Odotamme kansainvälisiä vieraita




Hienoa saada taas kansainvälisiä vieraita Sastamalan oppilaitoksiin.  Kansainvälisyysvastaava Kaisa Kankaanpää on välittänyt sähköpostitse viestiä jossa kerrotaan, että Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen saapuu ensi ti 7.2. klo 10 vieraita viidestä eri maasta. Nämä ovat Tanska, Belgia, Espanja, Viro ja Puola

Vierailijat ovat toimijoita kansainvälisessä ENTRETOY-hankkeessa, jossa vaihdetaan ja testataan erilaisia yrittäjyyskasvatuksen malleja. Hanke kestää kolme vuotta.

Seuraavan kahden vuoden aikana saskylaiset tutustuvat esim. belgialaisten kehittämään malliin.

Tämä vierailu on yksi osa viikon kestävässä workshopissa, jonka aikana tutustutaan Saskyssä kehitettyyn TOY (työssäoppiminen yrittäjänä)-metodiin. Tiistaina vetovastuussa ovat sisustusosaston opiskelijat, jotka esittelevät esim. työssäoppimisjakson aikana toteutettuja projekteja.

 

Me suomalaiset ja saskylaiset saamme olla ensimmäisiä tämän hankkeen kouluttajia; olemme osanneet olla pioneerejä ja vastata koulutuskentällä tapahtuviin muutosvaatimuksiin. Avainsanojamme ovat team learnin, entrepreneurship and learning by doing.



 

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Uusi vuosi, uudet aiheet

Uusi vuosi antaa taas aihetta aloittaa viikoittainen kirjoittaminen blogiini, joka on uinunut luvattoman pitkään. Olen siitä pahoillani. Uusi vuosi tuo ammatilliseen koulutukseen valtakunnallisesti paljon erityisesti taloudellisia haasteita. Uskon, että mikäli teemme yhdessä asioita ja pidämme yllä positiivista "pöhinää" tulemme selviytymään. Uskosta tulevaan aikaan osoittaa se, että olemme suunnitelleet uusia koulutuksia ensi syksyksi. Suunnitelmamme tuleemme julkaisemaan heti kun ne ovat esitetasolla. Seuraa siis sivustojamme. Tänään vietämme helmikuun ensimmäistä päivää ja takana on useita hienoja tapahtumia Sastamalan oppilaitoksissa. Viimeisin Ihan Oma Duuni -kesätyötori yhteistyössä Sastamalan kaupungin kanssa. Tapahtuma sai paljon näkyvyyttä lehdistössä ja mikä parasta hyvää palautetta niin kävijöiltä kuin näytteilleasettajiltakin. Omasta puolestani kiitokseni kaikille käytännön järjestelyihin osallistuneihin. Tarinaa tämän tauon jälkeen riittäisi, mutta lisää "seuraavassa numerossa". Hyvän alkaneen helmikuun terveisin Anna-Leena